Budapest Kvantumszámítás Meetup

online, 2021. november 25. 18h-21h

Hol tartanak most a kvantumszámítógépekkel foglalkozó legmenőbb cégek? Milyen ezekben a cégekben dolgozni magyarként? Milyen képzést érdemes elvégezni, ha valaki ezen a területen akar dolgozni?

November 25-én, csütörtökön, este 6 és 9 között (a BME Nyílt Nap előestéjén) erről tartunk egy online meetupot, rövid előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel, online közönségtalálkozóval – magyar nyelven.

Célközönség: kvantumszámítás iránt érdeklődő szakemberek (cégvezetők, befektetők, mérnökök, informatikusok), laikusok, tanárok (matek, fizika, informatika), kutatók, doktoranduszok, egyetemisták, középiskolások.

Jelentkezés

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni november 25-én 12:00 óráig lehet:


Meghívott előadók

JENEI Máté
IQM Quantum Computers

Máté 2015-ben végezte el az SZTE fizika szakát, és 2016-ban kezdte meg doktori tanulmányait az Aalto Egyetemen, Finnországban. 2020-ban szerezte meg PhD-ját. Specialitása az extém alacsony hőmérsékleten működő, szupravezetőkből és félvezetőkből álló kvantumáramkörök tervezése, gyártása és mérése. 2019 óta dolgozik az IQM Quantum Computers-nél, ami Európa egyik legdinamikusabb és legismertebb kvantumszámítógép-fejlesztő cége.

KÓMÁR Péter
AWS Quantum Technologies

Péter 2010-ben végzett az ELTE fizikus szakán, majd 2016-ban a Harvard Egyetemen szerzett doktori fokozatot. Doktori munkájában alkalmazott kvantuminformáció-elmélettel, méréselmélettel, és annak felhasználási lehetőségeivel foglalkozott, majd öt évig bioinformatikusként dolgozott bostoni biotechnológiai cégeknél. Az Amazon kvantumtechnológiai kutatói csapatához 2021-ben csatlakozott. Munkatársaival a legújabb kvantumszámítógépeket teszi széles körben elérhetővé az Amazon Web Service-en keresztül.

PATÓ Bálint
Duke University (ex-Google Quantum AI)

Bálint 2005-től dolgozott programozóként, és 2010-ben végzett az ELTE programozó informatikus BSc szakán. Budapest után 2010-től Londonban és New Yorkban a pénzügyi szektorban, majd 2017-től a Google Cloud berkeiben nyílt forráskódú projekteken dolgozott, az AppEngine, a Cloud Run, és a Kubernetes fejlesztői élményét javítva, például a Skaffold és a minikube eszközök fejlesztését vezetve. A kvantumszámítógépekkel szabadidejében kezdett el autodidakta módon foglalkozni, és a Google-nél részidőben új funkcionalitásokat fejlesztett az open source Cirq projektben. 2020 júliusától bekerült a Google Quantum AI csapatába, ahol a Cirq projekt vezetésével bízták meg. 2021 augusztusától főállású PhD-hallgatóként mélyíti tudását a kvantumos hibajavító kódok területén, a Duke Egyetemen.

SZÁVA Antal
Xanadu

Antal programtervező informatikusként szerzett alapképzéses diplomát 2017-ben az ELTÉ-n. Ezután az EIT Digital Master School programhoz csatlakozott, felhőalapú számítástechnika specializációval, majd 2019-ben szerzett mesterképzéses diplomát a Berlini Műszaki Egyetemen és a Delfti Műszaki Egyetemen. Képzése utolsó szakaszában kvantumhálózatok útvonalválasztását tanulmányozta a QuTech kutatóintézetben. 2019 őszén csatlakozott a Xanadu nevű torontói startuphoz, ami fotonikus kvantumszámitógépek épitésével foglalkozik. Itt elsősorban a PennyLane szoftvercsomag fejlesztésén dolgozik.

Menetrend

  • 18:00 – Meghívott előadók rövid bemutatkozó előadásai
  • 19:15 – Kerekasztal-beszélgetés a meghívott előadókkal
  • 20:15 – Online közönségtalálkozó: kötetlen beszélgetés a meghívott előadókkal

Szervezők

Pályi András (főszervező, BME), Asbóth János (BME/Wigner), Budai Ákos (BME), Gábris Aurél (CTU Prague/Wigner), Kálmán Orsolya (Wigner), Zimborás Zoltán (Wigner)

Partnerek

QHungary

QWorld

BME TTK Fizikai Intézet

Wigner Fizikai Kutatóközpont

Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium

QTEdu

IQM

Czech Technical University in Prague

Hamilton Consulting

A Budapest Kvantumszámítás Meetup része a Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozatnak.

Kapcsolat

palyi.andras@ttk.bme.hu

Scheduled Események Találkozók